Baza legala: OG92/2003 cu completari si modificari ulterioare; Legea 554/2004; OG2/2012
Sa amintim de la inceput faptul ca, pana in 2012, conform prevederilor Codului de procedura fiscala, daca in cadrul inspectiei fiscale firmele au suferit ajustari fiscale ca urmare a preturilor de transfer aplicate in tranzactiile efectuate cu afiliati romani, atunci acei afiliati, in corespondenta cu care s-au efectuat ajustarile respective, trebuie sa beneficieze la randul lor de reducerea bazei impozabile corespunzatoare acelor tranzactii.
In urma aparitie OG2/2012 Codul de procedura fiscala a fost modificat astfel incat prin art.93^2 s-a eliminat practic dubla impunere intre persoane romane afiliate.
Ajustarea, practic, se decide de organul fiscal competent prin emiterea unei decizii de ajustare care sta la baza emiterii deciziei de impunere sau a deciziei de nemodificare a bazei de impunere.
Decizia de ajustare se comunica:
– contribuabilului la care s-a efectuat ajustarea;
– persoanei romane afiliate la care se refera tranzactia ajustata,
– precum si organului fiscal competent pentru administrarea creantelor datorate de persoana romana afiliata.
Conform prevederilor alin. (4) art. 93^2 din Codul de procedura fiscala, ajustarea este opozabila organului fiscal competent pentru administrarea creantelor datorate de persoana romana afiliata numai daca decizia de ajustare este definitiva in sistemul cailor administrative si judiciare de atac.
In momentul in care decizia de ajustare se considera ca fiind definitiva , se disting mai multe situatii:
• situatia in care contribuabilul care a facut obiectul inspectiei fiscale nu contesta decizia de impunere – in acest caz, decizia de impunere se considera definitiva dupa expirarea termenului de 30 de zile pentru depunerea contestatiei, termen prevazut de art. 207 din Codul de procedura fiscala;
• situatia in care contribuabilul care a facut obiectul inspectiei fiscale contesta decizia de impunere pe cale administrativa, dar aceasta este solutionata nefavorabil, iar contribuabilul nu introduce actiune in instanta – in acest caz, decizia de impunere se considera definitiva dupa expirarea termenului de sase luni pentru introducerea unei actiuni in instanta, termen prevazut de art. 11 din Legea contenciosului administrativ 554/2004;
• situatia in care contribuabilul care a facut obiectul inspectiei fiscale contesta decizia de impunere pe cale administrativa, dar aceasta este solutionata nefavorabil, contribuabilul introduce actiune in instanta, dar pierde pe fond si nu face recurs – in acest caz, decizia de impunere se considera definitiva dupa expirarea termenului de 15 zile pentru atacarea cu recurs a hotararii judecatoresti pronuntata in prima instanta, termen prevazut de art. 20 din Legea contenciosului administrativ 554/2004;
• situatia in care contribuabilul care a facut obiectul inspectiei fiscale contesta decizia de impunere pe cale administrativa, dar aceasta este solutionata nefavorabil, contribuabilul introduce actiune in instanta, dar pierde pe fond, contribuabilul face recurs, dar pierde – in acest caz, decizia de impunere se considera definitiva la momentul pronuntarii hotararii judecatoresti definitive.
Conform prevederilor legale, autoritatea fiscala trebuie sa demareze proceduri privind comunicarea, respectiv punerea in aplicare, a deciziei de ajustare, dar in practica exista situatii in care decizia de ajustare nu este comunicata entitatilor afiliate vizate de ajustarea respectiva.
Autorul articolului : Sergiu Cobirzan, expert contabil si auditor financiar.